2. Bakkershanden en Danhof-benen

Onze overgrootvader Klaas Pieters Meima was bakker. Hoe zou hij daar zo bij gekomen zijn? In de archieven wordt als het beroep van zijn vader Pieter Klaasen ook “broodbakker” opgetekend. Ook wordt van hem wel “koornschipper” vermeld en dat was zeker het beroep van Klaas’grootvader, die net als hij Klaas Pieters Meima heette. Het werken met graan – meel – brood had hij dus van geen vreemde. En mijn vader Kees zei weer van zichzelf dat hij de bakkershanden van zijn grootvader had geërfd: van die korte, vrij brede handen.

Over lichaamsdelen gesproken: naast bakkershanden is er in onze tak van de familie Meima ook iets met benen. Ik heb mijn overgrootmoeder Johanna Danhof helaas niet gekend, maar het schijnt dat zij ze had: Danhof-benen. Het zijn als ik het goed begrepen heb korte, stevige, bovenaan nogal breed beginnende benen. Als we met pinksteren in Noordwijk aan Zee op het strand zaten werden door bepaalde tantes en ooms (waaronder mijn vader) de vrouwen gescreend op het al dan niet hebben van Danhof-benen. Als kind vond ik dat wel grappig. Inmiddels – denk ik dat ik ze ook heb; – vind ik dat iets minder grappig.

Links opoe Johanna Danhof (de vrouw van de bakker in Winsum-Obergum) en rechts haar zuster Anje

Links opoe Johanna Danhof (de vrouw van de bakker in Winsum-Obergum) en rechts haar zuster Anje

Ik weet er nog eentje (of eigenlijk twee): wenkbrauwen. Mijn vader had forse wenkbrauwen: ze waren in-zwart en staken ver naar voren. Ik weet niet of ze van de Meima’s of van de Van Nessen komen, maar zeker één lid van onze familie is zeker één keer als Meima geïdentificeerd op grond van de gelijkenis tussen zijn wenkbrauwen en die van mijn vader. Het familielid was Hans-van-oom-Klaas, degene die hem identificeerde was mijn zwager Klaas en de plaats van handeling was het strand van, ik dacht, Terschelling.

En dit zijn dan nog maar een paar uiterlijke kenmerken. Wie weet er meer? En zullen we het een volgende keer ook eens hebben over karaktertrekjes? beroepskeuze? interessegebieden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *