5. Bijzondere oude namen

Bijzondere oude namen zitten er in onze familie: Garmt en Reinholt. Dat zijn de namen die van de Danhof-kant komen. Via Johanna Danhof, de bakkersvrouw, onze overgrootmoeder.

De stamboom van de familie Danhof is uitgezocht tot halverwege de 17e eeuw! (www.reenders.com/harmdan.shtml) Harmen Dan werd geboren in Lippe, Duitsland, rond 1655. De naam van zijn vrouw is niet bekend, mogelijk heette zij Antje. Zij kregen (tenminste) twee zonen: Hans (ca 1683) en Fritz (ca 1685) . Beide zonen trouwden Groningse vrouwen en vestigden zich in Groningen.
Hans Harmens Danhof trouwde in 1703 in Bedum met Albertjen Reynolts (Reinhouds) en werd “mulder tot Onderdendam” . Zelfs hun adres is bewaard gebleven: de boerderij Batje Borg aan het Winsumerdiep vlakbij Maarhuizen.

Fritz, die twee jaar jonger was dan zijn broer, trouwde twee jaar later met een zuster van de vrouw van zijn broer: Eltien of Eje Reinhouds. Misschien waren de zussen zelfs tweelingzussen: van beiden wordt als geboortejaar opgegeven “omstreeks 1685”. Hun ouders waren Reinold Remmerts en Martje Harmens. En daar is dus al de eerste familienaam: Reinold, ook wel gespeld als Reinolt, Reinhold en Reinholt.

De naam Garmt is in de vierde van de ons bekende generaties de familie Danhof binnengekomen. Overgrootmoeder Johanna stamde af van Hans Harmens Danhof – en van diens oudste zoon Reinold – en van diens zoon Garmt Reinolds – en van diens oudste zoon Reinolt Garmts – en van diens oudste zoon Garmt Reinolts: haar vader.
Reinold Hansen Danhof trouwde rond 1746 met Sybrig Cornelis Wiersema en noemde zijn vierde zoon (dus nadat de beide vaders Reinold en Cornelis al waren vernoemd) Garmt (ook wel: Garment). Garmt of Garbrand Wiersema was de grootvader van Sybrig Wiersema – en al de zoveelste van die naam in die familie. De eerste bekende Wiersema van die tak heette Derk, werd geboren rond 1500 (!) en noemde zijn zoon Garbrandt. De eerste in een lange rij en indirect de naamgever van Garry Bik, Ap Koebrugge, Garmt (van Klaas) Meima en Garmt (van Kees) Meima.

4 generaties – Johanna Meima-Danhof, Garmt Meima, Johanna Bik-Meima, Garrie Bik

Harmannus is ook zo’n bijzondere naam en je zou kunnen denken dat die ook via de Danhofs in de Meima-familie is gekomen: de eerste bekende Danhof was immers een Harm! Maar dat zit anders. Onze oom Mans is genoemd naar de jongste broer van zijn vader, onze opa Garmt. En die was weer genoemd naar de oudste broer van zijn vader, onze overgrootvader Klaas. En deze Harmannus, de tweede zoon, zou vernoemd moeten zijn naar de vader van zijn moeder. Maar hun vader was Pieter Klaassen Meima, hun moeder was Korneliske (ook wel: Knelske) Klaassen Bos. Met de oudste zoon hadden ze dus beide vaders in één keer vernoemd! Naar wie is deze Harmannus dan genoemd? Ik vermoed naar de moeder van zijn moeder: die heette namelijk Harmanna Willems, en in de familie Meima komt de naam Harmannus niet eerder voor. Vervolgens kun je je afvragen naar wie deze Harmanna dan werd genoemd. Maar daar loopt het spoor (voorlopig) dood.

3 Comments

  1. Jan Danhof

    Ik kwam bij toeval op de link met de familie Meima (onbekend voor mij tot nu toe). Zelf ben ik een afstammeling van Harmannes Hansen Danhof, een jongere zoon van Hans Harmens Danhof, bewoner van Batenborg (of Batje Borg). Deze boerderij bestaat nog steeds, maar is tegenwoordig een Bed & Breakfast.

  2. Marcel Meima

    Leuke website! De Danhoff kant komt ook in andere delen van de familie voor. Mijn overgrootvader Jacob Meima (* 1870 + 1937, vader van Heine Meima, grootvader van Eppe Meima = mijn vader) was getrouwd met Geertje Aakster. Zij was een dr van Garmt Aakster en Grietje Broekema, Garmt was een zoon van Kornelis Derks Aakster en Antje Garmts Danhoff. Antje was de dochter van Garmt Reinholds Danhoff en Jantje Bartelds en Garmt was weer de zoon van Reinhold Hansen en Sijbrig Cornelis Wiersema.

    Voor de duidelijkheid, mijn overgrootvader Jacob Meima was de zn van Klaas Meima en Trijntje Woldring, Klaas Meima was de zoon van Jacob Klaassen Meima en Geertje Fokkes Omda en Jacob Klaassen Meima was de zoon van Klaas Pieters Meima en Grietje Egberts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *