16. Emigreren 2

Harmannus Meima, de jongste broer van opa Garmt, reist in 1906 naar de Verenigde Staten: naar zijn cousin “G. v. Hof” in Snohomish, Washington. Op 3 februari 1911 reist hij opnieuw de Verenigde Staten binnen, nu met zijn vrouw Boukje.Ook deze keer geeft hij als bestemming op Snohomish, maar deze keer zijn cousin R. Roetcisoender.

De website van Ellis Island (waar destijd schepen vol met emigranten uit Europa de Verenigde Staten binnenkwamen) wijst uit dat op 16 april 1907 Anne Roetcisoender (28) met zijn vrouw Magdalena (19) en hun zoontje Koert (2) de Verenigde Staten betreedt. Als bestemming geeft hij op: “stepbrother G. Danhof, Monroe WA. Anne Roetcisoender is een zoon van Witske Danhof en Tonnis Roetcisoender. Daarover ging het in kroniekje 15. Harmannus Meima en Anne Roetcisoender zijn dus inderdaad neven: hun moeders zijn zusters.

Maar wie is die G. Danhof te Monroe? Is dat dezelfde als Harmannus’ cousin G. v. Hof? Snohomish en Monroe liggen vlakbij elkaar in de staat Washington aan de noordoostkust van de Verenigde Staten, dus geografisch kan dat heel goed. En de namen lijken erg veel op elkaar: “Van Hof” en “Danhof”; en schrijffouten kun je nooit helemaal uitsluiten. Verder speuren maar.

In Monroe, WA, overleed blijkens de Snohomish County Biographies Abstracts op 19 februari 1926 Garmt of Gus Danhof. Hij was toen 53 jaar en liet zijn vrouw Marie Bussema en zes kinderen achter: Witske, Elizabeth, Jantje, Maria, Garmt en Carl. Ook de ouders worden genoemd: Maries ouders zijn Carl Bussema en Elizabeth Campen en Garmts ouders zijn Garmt and Witske Danhof. Zelfs wordt nog vermeld dat Gus en Marie rond 1899 in Holland getrouwd zijn en in dezelfde periode naar de Verenigde Staten zijn gekomen. Rond 1902 vestigden zij zich in Snohomish City. Marie overleed op 5 december 1930.

Het postkantoor in Snohomish ergens begin twintigste eeuw

Het ziet ernaar uit dat deze Gus inderdaad het familielid is dat zowel Harmannus in 1906 als Anne en zijn gezin in 1907 opving. Kijk maar naar de bekende namen: Witske, Jantje en Garmt. Maar hoe is hij dan familie van de beide mannen? En zo kwam ik op het spoor van Witskes “voorkind” Garmt. (zie het vorige kroniekje) Kennelijk is hij een nieuw leven begonnen in de Verenigde Staten en heeft hij de naam van zijn grootvader opgegeven als de naam van zijn vader, die immers eigenlijk onbekend was. En zijn voornaam veranderd in Gus.

En vervolgens werkte hij blijkbaar als een magneet: ook Witskes andere zonen: Jan en Reinolt, zijn naar Snohomish geemigreerd. Dus drie broers: Anne, Jan en Reinolt, en een neef: Harmannus, volgden Witskes “onechte kind” Garmt. Het kan raar lopen.

Boukje en Harmannus deden het uiteindelijk niet slecht in hun nieuwe vaderland. Ze kochten een boerderij in Monroe en kregen twee kinderen: Hero en Johanna. Broer en zus zijn bijna hun hele leven lang op de ouderlijke boerderij gebleven. Hero is een aantal jaren geleden overleden en Johanna woont nu in een verpleegtehuis. Ze hebben in ieder geval één reis naar Nederland gemaakt en hebben daar een heleboel familie ontmoet. Zo zijn ze ook bij ons thuis geweest, waar ze zich met veel plezier hebben overgegeven aan een typisch Nederlands vermaak: sjoelen.

Hero en Johanna aan het sjoelen bij ons thuis in Alkmaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *