18. Emigreren 3

Ruim twee jaar geleden meldde zich per email bij Martijn een zekere Dave Schuster. Hij bleek een achterkleinzoon te zijn van Piet Meima en Lina Bult: de oudste broer van opa Garmt en zijn  vrouw. Het daarop volgend contact tussen Dave en zijn tante Johanna, dochter van Piet en Lina’s dochter Margareth Meima, en mij leidde ons alledrie tot nieuwe ontdekkingen.

Zo werd eindelijk een van mijn meest prangende vragen beantwoord: waarom gingen twee broers in hetzelfde jaar emigreren naar hetzelfde werelddeel om zich vervolgens duizenden kilometers bij elkaar vandaan te vestigen?

Ik was ervan uitgegaan dat Piet en Lina gewoon besloten hadden om naar Amerika te gaan, zoals zoveel mensen in die tijd deden (kroniekje 14). Ik was er ook vanuit gegaan dat ze vanaf het begin van plan waren om aan de oostkust te blijven, in Paterson New Jersey. Beide veronderstellingen waren vermoedelijk onjuist. Hier is het verhaal zoals het binnen de familie in Amerika is overgeleverd:

Piet Meima had een alcoholprobleem. Daarvoor heeft hij drie ontwenningskuren gedaan: twee in Nederland gedaan en eentje in Zwitserland. Na de laatste keer werd hij met zijn gezin eigenlijk gewoon naar Amerika gestuurd om daar een nieuw leven te beginnen bij Harmannus en Boukje, de Danhofs en de Roetcisoenders in Snohomish, Washington (Emigreren 2). Ik stel me voor dat Piet en Lina welgemoed hun boeltje gepakt hebben, inclusief Lina’s harmonium, en vol hoop aan boord gestapt zijn van de Rijndam, het nieuwe leven in de nieuwe wereld tegemoet.

Het gezin in de tijd van de emigratie; v.l.n.r.: Bouwina, Piet met Margaretha, Klaas, Lina met Jan Arend, Johanna.

Maar helaas: al op zee ging het weer mis. Lina heeft toen besloten dat ze de reis met een heel gezin dwars over het continent naar het noordwesten niet aandurfde met een man die het drinken niet kon laten. Behalve de smid en zijn vrouw, Fokke en Trijntje Meima, had Lina zelf ook familie in Paterson, een zekere Anna Woudenberg en bij haar is het gezin eerst neergestreken.

Lina had het toch al niet makkelijk in die tijd. Los van de emotionele turbulentie die een landverhuizing met zich meebracht en het feit dat zij zwanger was van haar zesde kind, stierf kort na aankomst in New York het jongste kindje: Jan Arend. Toen zo’n twee maanden later de nieuwe baby werd geboren en een jongetje bleek te zijn, werd ook hij Jan Arend genoemd, naar Lina’s vader. Deze John Meima is oud geworden: drie jaar geleden overleed hij in zijn woonplaats Homosassa in Florida, bijna zesennegentig jaar oud.

Of Piet tot zijn dood toe is blijven drinken vermeldt het verhaal niet; wel dat hij pas eenenvijftig jaar was toen hij overleed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *