4. Familie van familie

kroniek-4-handschoen

Reina en Kees trouwen met de handschoen

Leuk, dat graven in stambomen, in familiegeschiedenis. En je komt van het één in het ander. Voor je het weet zit je uren achter de computer. Genlias, Ellis Island, gewoon Google.
Je begint met zoeken naar familie – en dan familie van familie – en dan familie van familie van familie….

Zo bleken we nog bijna familie te zijn van onze vorige huisarts: onze oudoom Piet (de oudste broer van opa Garmt) was getrouwd met Hillina Bult en de opa van de huisarts, Geert Lameris, was getrouwd met haar zuster Margaretha Bult. Het leukste was nog dat dokter Arie sprekend lijkt op zijn grootvader, van wie het portret op de betreffende site is gepubliceerd.

Nog eentje? Ook mijn pleegzus Gerda is via haar man Jan Muntendam familie van familie van ons. Opa Garmt had nóg een broer: onze oudoom Reinholt. Hij is bijna zijn hele leven lang weduwnaar geweest. Van 1904 tot 1908 was hij getrouwd met Jantje Huitzing. Wie schetst onze verbazing: een broer van de opa van Jan, Hinderikus Wiersema, was getrouwd met haar zuster Anna Huitzing.

En dan die toevalligheden. Komt Hans-van-oom-Klaas laatst op een begrafenis een oude dame tegen die zegt dat ze nog op de bruiloft-met-de-handschoen is geweest van Reina en Reinhold/Kees. Die dame bleek mevrouw Euverman te zijn en ze kende ook mijn moeder wel. Tijdens het bruiloftsdiner was oom Jos haar tafelheer geweest en ze was nogal van hem gecharmeerd. Getrouwd is ze echter met Sander Euverman, predikant. Enig geGoogle leverde op dat zij voor haar huwelijk Wilhelmina (Miep) van Oversteeg heette. Het echtpaar Euverman kreeg drie zonen, van wie er één recentelijk afscheid heeft genomen van de school van mijn dochter Elise, het Willem Lodewijk-gymnasium. Kort voor het overlijden van Sander Euverman in 1990 zijn hij en zijn vrouw eens bij mijn ouders in Alkmaar op bezoek geweest. Komt deze geschiedenis je bekend voor, Dieneke?
Uiteindelijk kwam ik er zelfs achter dat ooit al eerder een lid van onze familie (de Danhofs in dit geval) getrouwd was met een lid de familie van Jan (mijn ex). Aafke Groenewold, de jongste zuster van Jans oma, trouwde met Marinus Reenders, een zoon van een achterneef van onze overgrootmoeder Johanna Danhof. Dat was trouwens een pikante en ook pijnlijke geschiedenis, want boer Reenders had al een vrouw en vijf kinderen. Met Aafke emigreerde hij naar Frankrijk en daar kregen ze samen vier dochters. De oudste dochter werd geboren ruim drie maanden na de huwelijkssluiting, die plaatsvond iets meer dan de minimumtermijn van negen maanden na de echtscheiding.

Nu heeft mijn grote liefde Hans één genealogische wens: dat ooit eerder een lid van zijn familie zijn of haar leven verbonden heeft aan dat van een lid van mijn familie!

P.S. de Danhof-benen blijken in menig Meima-gezin frustraties te hebben opgeleverd. Dank, Trix en Truus, voor jullie reacties! Truus herinnert zich nog de beschrijving door tante Marie: “Opoe Danhof en haar zusters Harmke en Anje: dat was een perron vol!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *