6. Oom Piet 1


Piet Meima, juni 1939

Wat weet ik van oom Piet? (met dank aan vooral Mans voor zijn herinneringen).

Om te beginnen is het vandaag, donderdag 21 december 2006, zijn 95ste geboortedag! Pieter Meima werd geboren op 21 december 1911 in Groningen, het vijfde kind, de derde zoon, van opa Garmt en oma Grietje. Volgens de regels werd hij genoemd naar zijn vaders oudste broer, die eerder dat jaar overigens naar Amerika was geemigreerd. In augustus 1912 ging hij met het gezin mee naar zijn moeders familie in Rijsoord. Na terugkomst in Groningen schreef zijn moeder aan haar oudere zuster Marie:

“Het is net of Piet al weder gewaar wordt, dat de lucht hier scherper is, vanavond hoestte hij weêr scherp; van harte hopen we dat hij vrij blijft van weêr hoesten.”

In het gezin trok hij het meeste op met zijn zusje Marie, anderhalf jaar jonger dan hij.

Piet en Marie, oud 8 en 7 jaar

En in juli 1919 had hij de mazelen:

“Het gaat ons door ’s Heeren zegen tamelijk goed, alleen ligt Piet te bed met mazelen. We zijn nu bang dat de kleineren het ook zullen krijgen.Toch zijn ze op ’t oogenblik nog goed. Alleen moeten ze wat veel hoesten en vooral bij Reinholt gaat dit veel op kinkhoest lijken. Mijn man hoopt nu den brief verder af te maken, daar ik nog even met de kinderen boodschappen moet doen want onze Marie is morgen jarig. …”

Na de lagere school ging hij naar het Willem Lodewijk-gymnasium in Groningen. Daar deed hij het eerst wel goed, maar daarna werd het minder. In de vierde klas bleef hij zitten, in de vijfde klas opnieuw. Dat was het einde van zijn schooltijd. Hij is toen gaan werken bij Bouma’s boekenhuis (in tweedehands boeken) in Groningen. Later kwam hij als vertegenwoordiger in dienst bij uitgeverij Meinema in Delft.

In 1936 duikt hij weer op in oma’s brieven aan haar zus Marie. Hij zit dan in Den Haag. Op 3 maart:

“… We hadden een paar drukke, doch gezellige dagen. Piet was 4 dagen vrij; dat was voor hem prachtig. Vrijdagavond is Kees thuis gekomen voor een dag of 4. Morgen hoopt hij weêr te vertrekken. Hij heeft in Delft belijdenis mogen doen en is nu verloopen Zondag met de anderen die hier belijdenis gedaan hadden, bevestigd. Dat was voor ons en voor Bab aardiger. We waren dankbaar en verblijd. Janus en Piet schreven hem ook aardige brieven. Janus heeft het vorige jaar belijdenis gedaan in Vledder bij Frederiksoord en Piet schreef nu aan Kees dat hij over 4 weken belijdenis hoopte af te leggen. Piet gaat op Catechesatie bij Dr. Dijk in den Haag. In deze moeilijke tijden ben je vooral dankbaar wanneer ze soms na bange worsteling er toe mogen komen om hun hart aan den Heere te geven en het is verder onze bede: Och Heere troost hen met de bemoedigende woorden gesproken tot Abraham en Jozua: Hebt goeden moed. Wandelt voor mijn aangezicht en wees oprecht. …”

En op 6 juli:

“Kees is dit jaar geslaagd voor z’n candidaatsexamen en Piet voor het examen boekhandel.”

Op 15 oktober 1936 verhuist Piet van Egelantierstraat 31 in Den Haag naar Singel 20 in Amsterdam. Hij werkt dan nog steeds voor Meinema.

 

En eind 1938 vertrekt hij naar Indië. Net als zijn zus Jo en zijn broers Reinholt en Jos. Waarom? In Nederland heerste crisis. In Indië leken er meer mogelijkheden te zijn. Hij kon blijkbaar een aantrekkelijke baan krijgen bij de firma Kolff en Co, een boekhandel, in Batavia.
In de liedjes bij het huwelijk van Kees en Bab werd Piet neergezet als “lekkerbek” en “meidengek”. Mans beschrijft hem als een levensgenieter en een boekenwurm. Hij herinnert zich dat hij vaak iets lekkers kreeg van zijn grote broer Piet als die naar huis kwam (als hij er maar niet om vroeg …). Hij moet wat corpulent zijn geweest; in zijn brief aan zijn zuster Jo, haar man Theo en hun kinderen, waarin hij zijn komst naar Indië aankondigt, schrijft hij:

“Alle doctoren zijn het erover eens, dat ik mijn best moet doen magerder te worden; daarmee ben ik het wel eens, maar ’t valt lang niet mee.”

Op het gebied van de liefde was hij eerder wat aan de bleue kant. In Indië heeft hij nog een poos een filiaal beheerd op Kediri (Java) en daar schijnt hij wel iemand ontmoet te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *